неделя, 21 ноември 2010 г.

Свежи идеи за Коледна украса


Свежи идеи за Коледна украса

Украсата на дома създава голяма част от празничното настроение. Как да я направим по-различна от друг път? По-семпла или по-тържествена? Ето няколко идеи за това.
За са направите стилна украса изберете цвят, в който да бъде тя. Например в преобладаващо синьо, червено или бяло. Набавете топки, гирлянди, панделки и свещи предимно в избрания цвят. При покупката на елхата вземете допълнително елхови клонки. Украсете елхата с топките и гирляндите.
От елховите колонки направете коледен венец, който сплетете с панделките. Останалите клинки поставете във фруктиерата с плодове, във вази, оплетете малки клонки около свещниците. Друга възможност за украса е да изберете стил рустик. За целта украсата се прави изцяло с естествена украса - играчките по елхата са дървени или естествени плодове - орехи, дребни ябълки, лук. Гирляндите се правят от нанизани пуканки. Важни елементи от Българските коледни традиции е коледната елха, която се украсява на Бъдни вечер и под която се поставят подаръците. Подаръците трябва да се отворят на сутринта на Коледа. Друг важен елемент е украсата на питките и погачите, както и поставянето в тях на късмети -пара за благополучие, дрянова пъпка за здраве. Български обичай е и изработването на сурвачките - от дрянова клонка, украсени с нанизи пуканки,
сушени сливи, чесън, разноцветна прежда, с тях децата сурвакат възрастните за здраве

В края на работния ден рядко ни остава време за нещо извън ежедневието. Но Коледа идва и по това време на годината ни обзема предпразнично настроение и ни се иска да създадем малко по-тържествена и специална атмосфера у дома.
За щастие, има бързи и относително лесни начини да го постигнем, без да инвестираме много средства или време. Повечето идеи са лесни, много от тях са безплатни и всички отнемат минимални усилия, ако има желание.


1. Украсете с панделки и ленти
Вържете панделки навсякъде, където намерите за подходящо – свещници, парапети, рамки, дръжки на врати,завеси, столове… Панделките трябва да подхождат на останалата част от украсата, както и на цветовата схема на стаята.
Не е задължително да украсявате само с червено и зелено. Може да изберете кариран или флорален десен
 Ако нищо не изглежда подходящо, може да съчетаете сребристо или златно със зелено или червено.Изберете панделки, които могат да се връзват и развръзват всяка година. Когато празниците свършат,развържете панделките и ги изгладете. Така ще бъдат готови за следващата Коледа.

2. Ползвайте празнични сервизи и прибори за хранене всеки ден през декември. Прегледайте шкафовете, за да извадите сервизите, които ви изглеждат празнични. По-нестандартният дизайн също създава по-специална атмосфера.

3. Избягвайте електрическото осветление През този сезон наблегнете на свещите. Подредете свещи на масата и вечеряйте само на тяхната светлина.Всеки път ще се чувствате по-специално. Ако имате камина, палете си огъня редовно и се опитайте да се събирате около него.
Наредете свещници, където може, дори и около ваната. Само внимавайте, ако имате малки деца, не оставяйте огъня без наблюдение.

4. Окачете празнични венци.Окачете венец на всяка врата. Започнете с входната, за да посрещнете гостите подобаващо и продължете с вътрешните врати. За венците изберете бор или бодлива зеленика, украсени с панделки, дребни плодове,шишарки и други подходящи аксесоари. Може да си вземете и изкуствени венци, които да ползвате и следващата Коледа.

5. Наблегнете на символите Не си и помисляйте да не украсите Коледна елха, независимо дали е изкуствена или естествена. Сложете гирлянди и украшения на парапетите, над огледалата, над шкафчетата...

6. Музика.Слушайте повече музика преди Коледа.Закачете звънчета над вратата.

7. Купувайте по-често плодове, сладки и шоколад.Напълнете купа с пресни плодове и я оставете на масата.Изпечете дребни сладки и ги наредете в красива кошничка.
Закачете лакомства и на венците. Подгответе си ножица, за да изненадате гостите на прага като им отрежете сладки от венеца.

8. Добавете от даровете на природата .Съберете шишарки и ги аранжирайте артистично из къщата.Намерете зелени клонки и ги окачете от вътрешната страна на прозорците. Отгледайте си Коледна звезда (другото й име е Понасетия – това е цветето, което цъфти в червено около Коледа и се е превърнало в един от коледните символи). Ако не за тази Коледа, за следващата ще цъфти прекрасно.

9. Добавете светлина и блясък навсякъде.Наръсете изкуствен сняг върху масата, шкафа, растенията…Поставете искрящи орнаменти, където можете.

10.Направи си сам .Снежинки, гирлянди и други фигурки от хартия, сгъната на четири или повече, която се изрязва в различни форми.
След като разгънете хартията, се получават чудесни фигурки, които могат да се залепят на прозорците. Включете и децата в творческия процес.

11.Последно, но най-важно: Импровизирайте! Каквато и украса да изберете за дома, най-важно остава вашето въображение и желание да направите своя свят по-красив.Сезонът е подходящ за създаване на спомени – подгответе обстановката. Спомнете си детството, обадете се на стари приятели, играйте повече, не превръщайте Коледа в хаотично бързане.

12.Как да украсим коледното дърво? Класическа украса: Идеална е за къщи, в които няма малки деца. Подходяща е също за работното място,за офиса. Елховото дръвче се украсява с един цвят, но във всичките му тонове. Например- всички украшения са в златисто или сребристо. Хубаво е да добавите и Коледна звезда на върха, както и декоративни подаръци под елхата.

- Новаторска украса- за тези от вас,за които Коледа идва като нещо ново всяка година.дървото за украсяване е изкуствено, по възможност в цвят, различен от зеления.Най добре е елхата да е бяла, а украшенията да са в “неколедни” цветове като синьо и жълто. Що се отнася до вида на украшенията, те са класическите топки и гирлянди.

- Украса за деца-духът на Коледа ще ги вдъхнови да сътворяват какви ли не украси за елхата.…Можете да направите малко подаръчета,които да се закачат - цветни топки, хартиени фигурки.В дом , в който има малки деца, не е подходящо да се използват стъклени топки, защото са опасни за здравето на децата.











0 коментара:

Публикуване на коментар