четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Рождество - Даровете на влъхвите


Даровете на влъхвите

А когато се роди Иисус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирод,
ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.
И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария,
паднаха и му се поклониха; отваряйки съкровищата си,
принесоха му дарове - злато, ливан и смирна.
Матея 2:1, 11
През една зимна нощ, преди 2000 години, в покрайнините на Витлеем, в полутъмния обор се родил Младенец. Мучали крави, конете трепкали насън, магарета неспокойно се въртяли върху сламените си постилки. Майката повила Младенеца, нежно го поставила в яслите и с любов се надвесила над новороденото.
  Неочаквано вратата на обора се отворила и в прашни, скъпи дрехи влезли трима източни царе
(наричаме ги влъхви) с богати дарове в ръце. Влъхвите били не само владетели, но и учени: те наблюдавали небесните светила и когато забелязали на изток изгрева на чудна звезда, тръгнали
след нея, за да се поклонят на Богомладенеца. Преданието е съхранило техните имена: Валтасар,Каспар и Мелхиор. За новородения Христос те донесли злато, ладан и смирна.
   Ладан е скъпа ароматична смола от едно особено дърво, която в древността поднасяли в знак
на особено благоволение.
 Със смирна, това скъпо благовонно масло помазвали умрелите.
   И така, злато - за Царя, ладан - за Бога, смирна - за Човека.

   Тези дарове на влъхвите се пазят и до днес.
   Златото - това са 28 златни пластини с размери 5 и 7 см, с различна форма - трапец,четиръгълник, многоъгълник... Върху всяка има орнамент - най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж.
  Ладан и смирна - малки, големи колкото маслина топчета - те са около 70. Тези съкровища
се пазят с голямо уважение в манастира "Свети Павел" в Света гора, на Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа; тя няма цена, затова те са поставени вмалки сандъчета, в каквито пазят мощите на светците.
  Честните дарове на влъхвите Божията Майка грижливо е пазела през целия си живот. И когато
 вече знаела, че й предстои да се раздели със земния си живот, тя предала даровете, заедно с
ризата и пояса си в Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 г.
   Византийският император Аркадий ги пренесъл в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След това те попадат в град Никея и остават там около 60 години. Когато римляните били изгонени от Константинопол, даровете се върнали в столицата. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите заминават за Атон - в манастира "Св. Павел". Отнесла ги сръбската княгиня Мария. Там, където коленичала Мария, сега има издигнат кръст, който се нарича "Царицин". По-късно, наблизо бил изграден параклис, вътре в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.И днес от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога изнасят даровете от манастирската ризница за поклонение от поклонниците и тяхното благоухание изпълва църквата.
Монасите на Света гора забелязали, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони. От 80-те години на ХХ век 2-3 предмета от даровете всяка година се изнасят от манастира за поклонение. Даровете на влъхвите, като една необикновена светиня, притежават Велика благодат.Те служат за източник на изцеление за много хора и са свидетелство за Господното пришествие в света.

0 коментара:

Публикуване на коментар